Chrysant

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de chrysant! Het immense aantal soorten en de kleurschakeringen zorgen gegarandeerd voor een bosje spektakel. 

Herkomst en historie

Chrysant, ook wel ganzenbloem genoemd, komt uit één van de grootste plantenfamilies: de composietenfamilie. Eeuwen geleden werd de chrysant al geteeld in China. Daar was de bloem zelfs zo populair dat enkel de edelen chrysanten in hun tuin mochten hebben.

Ook in Japan is de populariteit van deze bloem ongekend. De chrysant staat daar niet alleen symbool voor de zon, maar is ook de nationale bloem van het land. De Japanners geloven daarnaast dat een bloemblad onderin een wijnglas een gezond en gelukkig leven brengt. Proost!

 

Symboliek en gelegenheden

Naast een gezond, lang en gelukkig leven brengt de chrysant nog veel meer symboliek met zich mee. Zo brengt het steun van familie en geliefden, staat de bloem voor vriendschap en toewijding, rust en herstel na een grote uitdaging, vrolijkheid of juist het opvrolijken van een verdrietig persoon. We zeiden het zojuist al: dit is een veelzijdig bloemetje!

Daarnaast is de chrysant onlosmakelijk verbonden met Allerheiligen, de christelijke feestdag ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Tegenwoordig is Allerheiligen voor velen een dag om stil te staan bij het verlies van een dierbare. Op deze dag wordt een bezoekje gebracht aan de begraafplaats en wordt het graf voorzien van bloemen. De chrysant is hiervoor al jaren de meest gekozen bloem.

 

Verkrijgbaarheid

Goed nieuws: van de snijbloem chrysant kun je het gehele jaar door genieten! Toch barst het seizoen pas echt los vanaf september. Denk aan de herfstachtige kleuren rood, oranje, geel, groen en paars.

Verzorgingstips chrysant

 • Laat chrysanten na aankoop of ontvangst een tijdje in een vaas met water staan. Zo zuigen de bloemen zich alvast vol met water.
 • Vul een schone vaas met kraanwater en voeg wat snijbloemenvoedsel toe.
 • Snijd met schoon en scherp gereedschap de bloemstelen schuin af op de gewenste lengte.
 • Verwijder eventuele bladeren die geheel of deels in het water hangen.
 • Zet de vaas met bloemen op een tochtvrije, niet te warme plek uit de volle zon.
 • Vermijd ook een standplaats in de buurt van rijpend fruit.

 

Chrysanten in de tuin

De chrysant, en in het bijzonder de bolchrysant, is ieder jaar weer een populaire plant in de herfsttuin. Na augustus zijn veel planten uitgebloeid. De vrolijke en kleurrijke chrysant zorgt dan voor een echte oppepper in de tuin.

 

Bloemcombinaties

Met een boeket chrysanten in verschillende soorten, kleuren en vormen haal je al een grote bos vrolijkheid in huis. Ook laat de snijbloem zich fantastisch combineren met Rozen, Gerbera's, Alstroemeria's en Anjers. 

Foto's; Mooiwatbloemendoen.nl, Floramedia 

Onze service

 • Duurzame boeketten

  Tot 17.00 online besteld, levering volgende werkdag

  Aanpasbare duurzame boeketten

  Tot 15.00 online besteld, levering volgende werkdag
 • Verzending

  € 6,50 verzendkosten
 • Klant contact service

  Heeft u vragen of speciale wensen?
  Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur

  Heeft u een klacht?
  Vul ons formulier in
  Per telefoon; 06-30 99 32 83
  Per e-mail; bloomy@barendsen.nl
 • Betaalmogelijkheden

  U kunt betalen met iDeal en creditcard